Bozüyük’te yapılacak yeni binalarda 6 katın üzerinde kat inşaatına izin verilmiyor.
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde depreme hazırlık amacıyla alınan kararlar doğrultusunda yeni binalarda 6 kattan yüksek kat yapılmasına izin verilmiyor.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve birçok ilde hasara yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından Bozüyük Belediyesi, yeni binaların yapılmasına karar verdi. Alınan kararlar arasında ilçede 6 kattan yüksek yapı yapılmasına izin verilmediğini belirten Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, depreme hazırlık amacıyla imar planlarının hızla revize edilerek çok önemli kararların alındığını söyledi.
“Ticaret ve konut alanlarında asma kat uygulaması iptal edilmiştir”
Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, depremin yıkıcılığını azaltmak ve binaları daha sağlam inşa ederek dayanıklılığını artırmak amacıyla yeni kararlar aldıklarını açıklayarak, alınan kararları şöyle sıraladı; “Bina yükseklikleri maksimum 6 kat olacaktır. Yumuşak zemin düzensizliklerini önlemek amacıyla Ticaret ve Ticaret+Konut bölgelerinde asma kat uygulaması iptal edilmiştir. Ayrıca müteahhit ile şantiye müdürü arasında yapılan sözleşmeye ek olarak, inşaat ruhsatı aşamasında müteahhit ile inşaatta çalışmak üzere yetki belgeli usta arasında sözleşme yapılacaktır.Karar verilirken yapı denetim kuruluşunun yetkili işçisi, şantiye müdürü, inşaat müteahhidi ve inşaat ustasının görüntüleri Binanın makul aşamaları talep edilerek arşivlenmektedir.Binalarda temel kazı derinliği arttırılmış ve tüm binalarda radye temel sisteminin uygulanması zorunlu hale gelmiştir.Binalarda taşıyıcı perde betonu oranının arttırılması amacıyla asansörler Boşluğun etrafına üç taraftan perde beton yapılması zorunlu hale getirilmiş, asansör kulesinin binaya getirdiği ekstra yüklerin önlenmesi amacıyla makine dairesiz asansör uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. İnşaatlarda en düşük beton sınıfı zorunlu hale getirilirken, C30 beton zorunlu hale getirilirken, açık ve kapalı projeksiyon boyutları 1,5 metreyi geçemeyecek ve tüm taşıyıcı sistem “Çerçeve sisteminin kurulması ve deprem tedbirleri kapsamında” Bitişik bloklardaki iki bina arasında 20 santimetrelik dilatasyon derzi yapılmasına karar verildi” dedi.
“Binanın kimliği herkesin görebileceği bir yere asılacak.”
Başkan Bakkalcıoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “Bu araziler içerisinde ayrı ayrı yapılan binaların her katından ayrı ayrı beton numunesi alınması ve binanın yapıldığı yıllar, müteahhit gibi herkesin okuyacağı bir ‘Kimlik Plaketi’ levhası yapıştırılması gerekiyor. , mal sahibi, şantiye müdürü, kontrol şirketi vb. binaların girişlerinde görünür bir yere asılacak.” dedi. – BİLECİK