Ekonomi

Toprağın su tutma kapasitesini artıran geliştirilmiş gübre

İçerdiği bakteriler sayesinde havadaki azotu bitki tarafından kullanılabilir hale getirerek, fosfatı çözerek hem işin hem de toprağın kalitesinin arttırılması amaçlanır. Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof.

Bakterileri izole ettik

İyi tarım uygulanan ve iyi verim alınan yerlerden çiftçilerin izniyle toprak örnekleri aldıklarını anlatan Çabuk, “Bu örneklerden havadaki serbest nitrojeni kullanılabilir forma dönüştüren bakterileri izole ettik. bitki ve bu fosfatı çözebilir. Bakterileri laboratuvarda test ettik. Bu özellikleri veren bakterileri en iyi şekilde tercih ettik. Türkiye’de tarım arazilerinden mikroorganizmaları izole ettiğimiz için mikrobiyal gübremiz dışa bağımlılığı olmayan yerli ve milli bir eser haline geldi. Bu bakterileri izole ettikten sonra şirketimiz adına kimliklendirmesini yaptık ve çalışmalarımız tescillendi.”

3 ülkede denendi

Mikrobiyal gübrenin çevre dostu olduğunun altını çizen Çabuk, “Mikrobik gübreler, toprağı güzelleştirme, toprağın su tutma kapasitesini artırma gibi avantajlarıyla karşımıza çıkıyor. Böylece bitki büyümesini destekleyen daha fazla besin kaynağına erişebilir hale gelir. Bu hem kök gelişimini hem de yeşil kısımların gelişimini ve işin verimini etkiler. Geliştirdiğimiz mikrobiyal gübreyi Türkiye’de 28 ilde, Bulgaristan’da 3 ilde ve Hollanda’da farklı alanlarda, çeşitli çalışmalarda ve iklim koşullarında test ettik. Tüm deneme alanlarında başarılı sonuçlar aldık” dedi.

haberturhal.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu